Wist je dat het isoleren van je houten vloer kan bijdragen aan een gezonder binnenklimaat, lagere energiekosten en verbeterde geluidsisolatie? Benieuwd wat er allemaal mogelijk is? Lees dan meer over hoe we je houten vloer isoleren!
Waarom je houten vloer isoleren?
Woningen die vóór 1980 zijn gebouwd, hebben vrijwel allemaal een houten vloer. Onder deze houten vloer ligt een kruipruimte. Een houten vloer moet namelijk de ruimte hebben om te kunnen ademen. Zo worden vochtproblemen voorkomen en bestaat er een kleine kans op houtrot. Een houten vloer heeft echter een groot nadeel, het krimpt en zet uit. Hierdoor ontstaan er kieren en gleuven waardoor koude lucht vanuit de kruipruimte de woning binnen kan treden. Je hebt zo veel warmteverlies en dat zie je op je energierekening.
Gelukkig is er een oplossing: je houten vloer isoleren! Er zijn tegenwoordig namelijk genoeg alternatieven voor de houten vloer. Veel bewoners kiezen er daarom voor de houten vloer te isoleren. Zo voorkom je dat koude lucht de woning binnendringt én bespaar je op je energierekening.
Hoe wordt de houten vloer geïsoleerd?
Je houten vloer isoleren kan op twee manieren namelijk via de bovenzijde of via de onderzijde. Maar wat is precies het verschil?
- Je houten vloer isoleren via de onderzijde: Vanuit de kruipruimte wordt er een laag isolatie aangebracht aan de onderkant van de vloer. Een installateur kruipt in dit geval de kruipruimte in. Hij heeft dan de ruimte nodig om te kunnen bewegen, de kruipruimte moet daarom minimaal 50 cm diep zijn. Is dat niet het geval? Dan kun je altijd kiezen voor het isoleren via de bovenzijde.
- Je houten vloer isoleren via de bovenzijde: De kruipruimte is in dit geval kleiner dan 50cm waardoor je niet onder de vloer kunt kruipen. In dit geval wordt de gehele vloer verwijderd. De kruipruimte wordt vervolgens volledig gevuld met isolatiemateriaal. Na 48 uur wordt de vloerverwarming geïnstalleerd welke vervolgens wordt afgedekt met een cementdekvloer.
Bij Frinsu isoleren we de vloer altijd vanaf de bovenzijde. Het isoleren via de bovenzijde biedt namelijk een betere isolatie dan isolatie via de onderzijde. We verwijderen de vloer en vullen de gehele ruimte met isolatiemateriaal. Kieren en openingen worden zo gedicht, waardoor de isolatiewaarde wordt verhoogd. Het isolatiemateriaal neemt vocht op waardoor je geen last meer hebt van nare geurtjes of vochtproblemen.
Je houten vloer isoleren tegen geluidsoverlast
Bij geluidsoverlast kun je ervoor kiezen om je houten vloer te isoleren. Zorg er wel voor dat je weet wat de oorzaak is. In woningen wordt er namelijk onderscheid gemaakt tussen luchtgeluid en contactgeluid.
Onder luchtgeluid verstaan we al het geluid dat zich via de lucht verspreid. Het zijn geluidsgolven die zich van de ene naar de andere ruimte verplaatsen. Denk bijvoorbeeld aan harde muziek, schreeuwende kinderen of televisiegeluiden.
Contactgeluid is het geluid dat ontstaat na fysiek contact met de woning. Het verspreid zich via trillingen in de muur of vloer. Denk bijvoorbeeld aan het lopen over de vloer, het schuiven van een stoel of een trillende wasmachine.
Een (verdiepings)vloer kan voor veel geluidsoverlast zorgen. We spreken dan vaak van contactgeluid. Er zit namelijk een holle ruimte tussen de vloer en het plafond. Deze holle ruimte zorgt ervoor dat geluiden versterken waardoor jij last hebt van geluidsoverlast. Om dit te verhelpen kun je je houten vloer isoleren. Het isolatiemateriaal creëert een akoestische tussenlaag op je (verdiepings)vloer waardoor het geluid direct wordt gedempt.
Kosten houten vloer isolatie
Je houten vloer isoleren is een energiebesparende maatregel en een investering voor de lange termijn. Benieuwd wat deze investering je gaat kosten? Vraag dan direct een offerte op!
Goed om te weten: Je kunt nu subsidie aanvragen voor het isoleren van je houten vloer! Lees hier meer over de ISDE en de voorwaarden.